Familiegroepsplan
In jullie gezin spelen opvoedproblemen of vragen en jullie willen graag de situatie thuis voor jullie kind(eren) verbeteren. Met een familiegroepsplan gaan jullie kijken wat er speelt en hoe jullie dit samen kunnen oplossen. Het familiegroepsplan is met ingang van 1 januari 2015 een recht. Niet de oplossing vanuit de hulpverlener staat centraal, maar de oplossing vanuit jullie gezin in samenwerking met familie, vrienden, buren en andere belangrijke personen. Hulpverleners kunnen natuurlijk wel onderdeel zijn van het plan en/of ondersteunend zijn in het opstellen van het plan.
Wanneer kan je een familiegroepsplan maken?
Bij rondomJou kan je starten met het maken van een familiegroepsplan. Dit kan bijvoorbeeld bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen of een ernstige beperking bij je kind. Jullie krijgen eerst de kans om samen het plan te maken, dit kan ook wanneer je kind te maken heeft met de kinderbescherming. Je moet dan wel het ouderlijk gezag hebben.
Jeugdwet
In de jeugdwet is vastgesteld dat gemeenten (wijk-/buurtteams, CJG’s), jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde aanbieders en gecertificeerde instellingen éérst aan gezinnen de gelegenheid bieden om een familiegroepsplan op te stellen. Het is een belangrijk middel om te zorgen dat ouders en kinderen zoveel mogelijk zelf aan zet blijven en de regie houden. Ook bij strijd tussen ouder of familieleden over de opvoeding van de kinderen, bij echtscheiding, overlijden van een ouder of als er veel problemen tegelijkertijd spelen, is een familiegroepsplan geschikt. Het doel is namelijk om samen met mensen die de ouders en de kinderen vertrouwen naar oplossingen te kijken voor de problemen die zijn ontstaan.
Uitzonderingen – wanneer geen familiegroepsplan?
In de jeugdwet staan een aantal uitzonderingen waarin ouders of jeugdigen niet éérst een familiegroepsplan kunnen maken namelijk wanneer:
- Een gecertificeerde instelling de voogdij uitoefent, wanneer de ouders geen gezag (meer) hebben
- Wanneer een gecertificeerde instelling in het kader van een ondertoezichtstelling (OTS) of een jeugdhulpaanbieder constateert dat er sprake is van concrete bedreigingen in de ontwikkeling van het kind of dat de belangen van het kind anderszins geschaad worden waardoor de inzet van het familiegroepsplan niet meer mogelijk is;
- Er sprake is van een jeugdreclasseringsmaatregel.
Rechters nemen het familiegroepsplan serieus, vragen er steeds meer naar en verwijzen soms eerst naar het maken van een familiegroepsplan voordat er een uitspraak wordt gedaan. Direct betrokkenen hebben het recht om zelf een plan te maken, maar het is niet verplicht.